strona główna


Herman Jung (ur. ok. 1818r. w Szymanowicach, zm. 12 marca 1890 w Warszawie) – polski piwowar pochodzenia niemieckiego, pierwszy producent ekstraktu słodowego w Polsce, legenda warszawskiego piwowarstwa.
Do Warszawy przybył w
roku 1840 jako czeladnik piwowarski. Początkowo pracował w różnych browarach stołecznych, aż w 1848 roku zakupił nieduży browar przy ulicy Chłodnej. Następnie stał się właścicielem browarów przy ulicach Grzybowskiej i Ogrodowej i obecnym pl.Trzech Krzyży. Założył Warszawskie Towarzystwo Akcyjne Wyrobu Piwa "Herman Jung" – jedno z największych producentów piwa w Królestwie Polskim. Spółka Junga posiadała między innymi składy w Brześciu, Kijowie i Odessie.
Ogromna kaplica jest dziś jedyną pamiątką po piwowarskim imperium Hermana Junga. Zmarł on 12 marca 1890 roku, został pochowany w alei A nr 5 na
Cmentarzu Ewangelicko-Augsburskim w Warszawie. Wielu uczestników pogrzebu tego króla piwa przybyło na cmentarz nie z żalu za zmarłym, ale z powodu perspektywy darmowego poczęstunku. Dla żałobników przygotowano 200 antałków piwa ofiarowanego na stypę.

   

Projektantami grobowca byli Edward Lilpop i Józef Pius Dziekoński. W wystroju kaplicy dominuje styl romański. Portal wypełnia półkolisty tympanon z rzeźbą dłuta Antoniego Olesińskiego wyobrażającą Chrystusa błogosławiącego parę małżonków z dwójką dzieci. Możliwe, że postaci ukazują samego piwowara z jego drugą żoną Selmą Kintzel i ich dziećmi. Ukazane są tam również dwie kamienne sowy. Po śmierci Junga zlikwidowano jego browary, pozostawiając jedynie ten przy pl. Trzech Krzyży, którego prowadzeniem zajął się syn piwowara z pierwszego małżeństwa - Seweryn. W 1919 roku ostatni z browarów Hermana Junga wszedł w skład „Haberbusch i Schiele Zjednoczone Browary Warszawskie Spółka Akcyjna”.

źródło: E. Szulc, Cmentarz Ewangelicko - Augsburski w Warszawie